fredag 23 mars 2012

Livet är bra!

Våren är en bra tid att vara föräldraledig. Igår: första kaffet på balkongen. Idag: premiärbesök på Starbucks och årets första frappuccino. Underbart!

tisdag 20 mars 2012

Tisdagsbesök

Vår bostadsrättsförening är ganska stor. Så stor att den har flera arbetsgrupper. En arbetsgrupp är välkomstgruppen. Den består av fyra personer som välkomnar nya medlemmar. Ikväll ringde Lennart och frågade om han fick komma förbi med några broschyrer. Det fick han. Det tog honom säkert en timma att lämna över broschyrerna. Lennart var en väldigt trevlig man som ville dela med sig av sina livserfarenheter. Mycket trevligt! Fast lite väl mycket, kanske. Det blev ingen middag idag. Vi hann inte med det. :-)

Hur klär man sig smart?

Ikväll skulle jag jobba lite. Inget konstigt egentligen, skulle vara med på APT på min skola som representant för LR vid diskussioner om en grej. Men jag kände mig inte 100% säker på ämnet. Lösning? En kavaj! Tänkte att det är dags att bli vuxen nu, och klä mig efter min ålder. Är ju ändå 30+. För att inte ta i för mycket blev det en kavaj från H&M, matchad med jeans. Vet inte vem jag försökte lura egentligen, det var ju bara mina gamla kollegor, och de känner mig sedan innan. Men jag kände mig lite tryggare. Ska nog börja klä mig lite mer vuxet när jag är osäker. Fast om jag tänker så kanske jag avslöjar min osäkerhet. Ska jag i stället klä mig mer vuxet när jag ska jobba utan elever? Blir det lagom? Eleverna behöver jag väl ändå inte lura, eller?
Går jag själv på det här?

måndag 19 mars 2012

Glädjeämnen

Ibland blir jag sådär varm i magen av välmående. Väldigt ofta när jag går omkring här i Björkekärr och inser att jag får kalla det hemma. När jag inser att jag bör lägga granntanternas namn på minnet. Och när jag ser ett par med en dotter i Adrians ålder gå in i grannuppgången och tänker att det där kanske blir hans kompis snart. Eller som idag, när jag var på väg hem från busshållplatsen och såg den här.


Tänk att få gå till bokbussen med Adrian varje vecka. Vilken lycka!

torsdag 15 mars 2012

Vem måste vara språkproffs?

Alltså, alla måste inte vara experter på att tala och skriva. Men om man jobbar med det så tycker jag att man kan börja ställa krav. Jag tycker att det är pinsamt när mina kollegor skickar ut veckobrev från skolan med särskrivningar. De flesta av dem gör det inte, men några enstaka missar på det. En journalist som gör syftningsfel i en artikel är pinsamt. (Hej Aftonbladet!) Och igår upptäckte jag en riktigt pinsam sak. Som vanligt när det är pinsamt dåligt är det aftonbladet.se som är boven i dramat. I tisdags kväll skedde en hemsk olycka i Alperna, där många barn och några vuxna dog. Vidrigt. Hemskt. Man saknar ord. (Svårt att kommentera det jag vill komma fram till utan att verka okänslig, jag vill verkligen betona att jag olyckan ger mig gåshud av obehag.) Den aktuella web-sidan har lagt upp en video med bilder. En person berättar om nyheten. Och berättar att olyckan hände i det vackra landet "sveitsch".
Många svenskar har problem med uttal av ord som Schweiz och regissör. Det är väl okej om man är bilmekaniker, sitter i kassan på ICA eller kör ut post. Men inte om man rapporterar nyheter i tv-inslag. Pinsamt! Skärpning, tack!

onsdag 14 mars 2012

Min son har ett språk

Som språklärare, språknörd och allmänt intresserad av lingvistik har jag naturligtvis höga förväntningar på mitt barns språkutveckling. Troligtvis på ett lite mer nördigt sätt än de flesta föräldrar. Nu har det äntligen börjat! På skottdagen började Adrian plötsligt upprepa öppna stavelser, det klassiska bababa. Direkt kom fokus på tävlingen: ska han säga mamma eller pappa först? Rent ljudligt blev det pappa, men det är inte det som ordet betyder. I förrgår började jag ana att ljudet hade blivit kopplat till ett fenomen, och igår kom upprepade bekräftelser i form av riktade blickar och pekande: baba/papa betyder lampa!
Det är så häftigt att han kan kommunicera! Även om ordförrådet än så länge är sjukt begränsat, så är en gigantisk värld på väg att öppna sig. Så härligt det är! Knappt 10 månader gammal kan min son kommunicera om sin observation av världen: där är en lampa! (Ja, det finns lampor i nästan alla rum. Lika spännande varje gång! :-))

måndag 12 mars 2012

Tvittra på!

De senaste månadrna har jag fastnat mer och mer för twitter. I början handlade det om att följa roliga människor som skrev saker som fick mig att dra på smilbanden. Men nu är det mer tänkvärda saker. Jag är i grund och botten en väldigt lat person, det går inte att komma ifrån. Att läsa långa debattartiklar blir för segt, TLDR liksom! Men en tweet eller två är alldeles lagom för att fånga mitt intresse. Ibland länkas det till blogginlägg som jag läser, ibland kommer många tweets på samma ämne. Men jag gillar också fenomenet att man kan sprida små, små saker och skapa medvetenhet. Ibland är det stora saker, som Kony2012, ibland övergripande ämnen, som genusdebatten. Lady Dahmer är fantastisk på att sprida bra tankar om genus i vardagen, inte stora frågor om världspolitik, utan ett förhållningssätt om våra medmänniskor. Och Damon Rasti twittrade härom dagen ut en länk till en fråga till 118100, bara för att påvisa att det är sjukt att den skickar ut ett sånt svar. Utan twitter hade grejen gått omärkt förbi, men nu kan man skicka vidare den och hoppas att 118100 lär sig en läxa, skäller ut idioten som tyckte det var okej att skriva så och ser till att ingen gör om misstaget. Lysande! 
Några av mina favoriter på twitter är @ladydahmer, @cissiwallin och @hannafriden. @annika_lantz, @jonas_gardell och @mark_levengood är också underbara att följa. Och många fler. Vill du följa mig? @miasmith1980 heter jag.

lördag 10 mars 2012

Hemma

Nu har flyttlasset gått. Sängen är ihopskruvad och bäddad, soffa och tv på plats. Resten är kaos. Men det känns redan som hemma på Stabbegatan 42. Helt underbart!

torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen - hiss eller diss?

Ja, då var det dags igen. Internationella kvinnodagen är här! Grattis, tjejer! Eller? De andra dagarna, då? Är de mansdagar? Jag vill faktiskt bli respekterad, likabehandlad och sedd lika mycket alla dagar om året, inte bara idag. Det fanns en tid då mors dag innebar att mamma fick sovmorgon och frukost på sängen. För alla andra dagar skulle mamma upp tidigt och fixa frukost åt alla andra. Är det samma sak med kvinnodagen? En dag fokus på kvinnor, alla andra dagar fokus på män och barn?
Jag kommer inte vara mer eller mindre feminist idag än andra dagar. Som ni sett här har jag redan ganska många inlägg här som berör genusdebatten. Oavsett datum.

KONY - vad ska man tycka?

De flesta har väl hunnit se filmen om Joseph Kony nu, va? Den sprids som löpeld via facebook, twitter och bloggar. Och så kommer motargumenten lika snabbt sedan. Vad ska man tro på?
Jag är ingen expert på afrikanska krigsherrar, så jag vågar inte uttala mig så mycket där. Men jag reagerade på en sak i filmen. Amerikanska vänner upptäcker något dåligt de vill göra något åt. Vart vänder de sig? Till amerikanska politiker. Vad svarar politikerna? Vi tänker inte ingripa om det inte har med USA att göra. Bra, USA, bra! Vad gör vännerna? Tjatar mer. Till slut ger politikerna med sig.
Har någon hört talas om FN? Handlar inte FN om att många nationer, små som stora, går ihop för att bilda en större enhet, som tillsammans kan bekämpa orättvisor i världen? Jag förstår inte varför filmens skapare inte vänder sig till FN, snarare än till amerikanska politiker. Någon mer insatt får gärna förklara om jag helt missförstått hur det här funkar.
Jag gillar inte att USA leker allsmäktig domare i världen, oavsett om de gör bra ifrån sig eller inte. USA kan sköta sitt. Vill de syssla med något de egentligen inte har med att göra kan de vända sig till FN. Bara för att man har många invånare kan man inte leka gud. Och med tanke på vilka miffon (abortmotståndare, homofober osv) som vill bli president i USA bör deras makt internationellt minska avsevärt. Annars vill jag också vara med och rösta!

Flyttkaos - i hem och huvud

Så här trött har jag inte varit på väldigt länge. I nya lägenheten spacklas, slipas, målas det och igår lade Jeremy och Daniel nästan hela parkettgolvet i biblioteket. (En planka kvar!) I gamla lägenheten ska det flyttpackas. Det går sådär. Lär inte få sova något natten till lördag. Hälften av allt är på varje ställe. Till frukost hittade jag pålägg och juice, bröd finns i nya lägenheten. Hittade i alla fall knäckebröd längst in i skafferiet. Och så ska Adrian leva mitt i det här. Stackars barn! Han somnar för natten i nya lägenheten och vaknar till på vägen hem någon stans och är förvirrad. Igår sov han i vårt sovrum, i vagnen, medan jag och Camilla byggde möbler i hans rum och killarna sågade parkett med sticksåg. Om han sov igenom det lär vi aldrig behöva oroa oss för att väcka honom med oljud i alla fall!
Veckans pinsammaste: en granne kom och ringde på igår. Jag bad om ursäkt så mycket att han bara kunde säga "det är okej" med ett leende. Får jobba på grannrelationerna framöver för att kompensera. Kanske baka muffins och hänga upp innanför dörren.
På söndag ska vi sova ut!

fredag 2 mars 2012

Energikick

Shit, vilken energikick man får av att flytta! Själva flyttlasset går inte förrän nästa lördag, men vi fick nycklarna redan igår. Jag och Adrian spenderade eftermiddagen på Backaplan, fokus på lampor, mattor och färg. Bilresan dit var inte vad jag hade hoppats på, dock. Det var första gången jag körde bil sedan Adrian föddes, och första gången han fick åka ensam med en vuxen, utan någon som kan underhålla honom. Han gallskrek var enda meter jag körde. Tårarna sprutade så jag borde haft vindrutetorkare på insidan. Plågsamt. Hoppas det går över.
När Jeremy jobbat klart kom han ut till Backaplan, min mor kom samtidigt och tog med sig Adrian hem till oss. Sedan var det dags för byggmarknad: Hornbach. När jag sade "det är lugnt, det är mer än två timmar tills de stänger" hade jag inte anat att vi skulle vara bland de sista ut ur butiken. Parkettgolv till ett rum, sammanlagt 25 liter färg i trekulörer (vardagsrummet blir Andäggsvitt enligt etiketten, Ändäggsvitt enligt försäljaren) och en massa annat, det fyller en bil ganska bra. Sedan bar det av till Björkekärr. Så härligt att få låsa upp dörren och gå in i lägenheten och känna att den är vår!
21.28 rullade vi in på Baldersgatan igen, rejält möra i fötterna. Snacka om fullt tempo, liksom!
Idag åker ajg och kusin Camilla upp med ett billass saker till, så smygstartar vi nog renoveringen redan ikväll. Helgen blir intensiv!